×

Hoe krijg ik die kat in het bakkie?

Heeft u het ook wel eens voor? Je maakt je klaar om naar de dierenarts te gaan en op het moment dat je je kat wil halen om in zijn transportmandje te plaatsen is hij plots verdwenen. Of komt uw kat ’s ochtends altijd even naar binnen, maar net op de dag van het bezoek doet hij dit niet. Vervelend hé… het lijkt alsof ons katten het aanvoelen dat ze naar de dierenarts moeten.
We helpen jullie graag om dit soort situaties te voorkomen met volgende tips:
 

1 Size matters! Zorg ervoor dat deze een geschikte maat heeft, het is ideaal als uw kat comfortabel kan gaan liggen en draaien. Zorg er zeker voor dat de bak ook niet te groot is want dan voelt ze zich niet veilig.
2 Praktisch

Een mandje moet ook praktisch zijn. Een deur die er volledig af kan en de bovenkant die je helemaal kan openklikken? Fantastisch, dan heb jij de ideale transportbak gekozen want zo moeten we uw kat niet uit dat deurgat sleuren, vermijden we zelf gekrabd of gebeten te worden en uw kat onnodig stress te geven. Ook bij dieren die pijn hebben is het comfortabeler dat we ze langs de bovenkant uit de mand kunnen tillen.

Heeft u al een bakje met een deurtje? Dan zet je de kattenbak met de achterkant tegen de muur met het duurtje openstaand (maar niet volledig losgemaakt) en vervolgens probeer je de poes er achteruit in te duwen ( dus de poep eerst).

Zowel zachte als harde mandjes kunnen katten prettig vinden, maar harde mandjes zorgen meestal voor een betere support voor de kat. Daarom raden wij dit aan bij angstige katten.

3 Dekentje of handdoek Zorg voor een dekentje of handdoek in de mand voor extra comfort. Ook als uw kat al even niet meer geplast heeft voorkomt dit dat ze in haar eigen vuil zit.
4 Schrikeffect is niet ok!

Zorg dat uw dier van tevoren gewend is aan de transportbak. Een mandje die maar 1x per jaar van de zolder wordt gehaald en die een vreemde geur heeft zal uw kat niet appreciëren. Bij voorkeur staat de mand altijd in huis. 

Plaats het mandje het liefst op een hoogte, aangezien veel katten graag op een hoge plek rusten. Plaats er eten in, zijn favoriete speeltje of gebruik feromonen. Voor geplande jaarlijkse bezoeken is het voldoende om de transportmand een tweetal weken op voorhand uit te halen.
Zeker uw kitten kunt u van jongs af aan laten wennen aan het mandje. Geef hem daar bijvoorbeeld eten in of maak het een verstop of slaapplek.

5 Feromonen Spray feromonen in de transportbak, dit helpt ze ontspannen in een stressvolle situatie. Wij hebben in onze wachtkamer de Feliway® verdamper hangen, een apparaat die synthetische feromonen verspreidt. Ook u kan dit thuis gebruiken. Spray de Feliway® spray 15min. voor vertrek in de transportbak om uw kat gerust te stellen.
6 Think outside the box Vindt uw kat het mandje echt een verschrikking? Soms moeten we creatief zijn en helpt het om een totaal ander vervoersmiddel te gebruiken! Uiteraard moet deze goed af te sluiten zijn, veilig zijn, er lucht bij kunnen en blijft gelden dat we uw kat er makkelijk uit moeten kunnen halen.
7 Geduld! Geef niet op als uw kat het mandje niet meteen in wil of het niet leuk vindt! Deze dingen kosten tijd. Wees geduldig!
©2024 Dierenartsencentrum ZODIAC - Alle rechten voorbehouden.