×

Stressvrij naar de dierenarts


Een bezoek aan de dierenarts kan voor uw kat stresserend zijn. Wanneer uw kat zeer bang en/ of gestresseerd is kan het onderzoek soms minder vlot verlopen, zowel voor ons als voor u en uw huisdier.  We zorgen er graag voor dat uw kat zich zoveel mogelijk kan ontspannen en we zijn vertrouwen kunnen winnen. Zo zorgen we ervoor dat dat prikje of onderzoek helemaal niets meer voorstelt.


Om de reis naar de praktijk en het bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen geven we jou graag 10 tips mee:

1 Snoepjes! Verminder de hoeveelheid voer wat u normaal aan uw huisdier geeft voordat u naar de dierenarts gaat (indien medisch verantwoord). Een bezoekje wordt een stuk leuker als uw dier zich laat verwennen met wat lekkers. Neem gerust ook zijn/ haar lievelingssnoepjes mee!
 
2 Wagenziekte Snoepjes maken een beloning aantrekkelijker en kan ook helpen tegen wagenziekte. Wordt uw dier toch ziek tijdens de reis, overleg dan over medicatie tegen misselijkheid en wagenziekte.
 
3 Wat ruikt het hier lekker Dat zullen de feromonen wel zijn… katten geven door het geven van o.a. kopjes die feromonen af. Dit helpt ze ontspannen in een stressvolle situatie. Wij hebben in onze wachtkamer de Feliway® verdamper hangen, een apparaat die synthetische feromonen verspreidt. Ook u kan dit thuis gebruiken. Spray de Feliway® spray 15min. voor vertrek in de transportbak om uw kat gerust te stellen.
 
4 Transportbak Zorg dat uw dier van tevoren gewend is aan de transportbak. Maar hoe krijg je de kat in de transportmand?
 
5 In de auto Plaats uw kat op de grond achter de voorzetels, zo vermijd je te harde schokken en ongelukken bij bruusk remmen.  Zorg ervoor dat uw auto een rustige omgeving is en vermijd luide muziek.
 
6 Cadeautje! Door deze enkel aan het handvat vast te nemen zorg je ervoor dat uw kat te veel heen en weer geschud wordt, wat voor onnodige stress zorgt. Neem de bak met beide handen onderaan vast en druk deze tegen je lichaam, net zoals je een groot cadeau vastneemt.
 
7 Room with a view or not Niet elke kat is dezelfde, de ene kat wil zich verstoppen, de andere wil alles gezien hebben. De meeste katten kijken graag vanuit de hoogte naar de situatie. Denk er dus aan je kat in de praktijk niet op de grond te zetten, zet ze gerust op de bankjes in de wachtkamer of op de tafel in het consult. Merk je dat uw kat dit niet zo interessant vindt en zich onder zijn dekentje of achteraan de kattenmand wil verstoppen. Dan kan je hem afdekken met een dekentje en een donker hoekje maken.
 
8 Wachtkamer We hebben in de praktijk twee wachtkamers. Kies de wachtruimte waar geen hond zit en bij voorkeur degene het verst van de ingang. Want daar hangt de Feliway® verdamper die uw kat gerust kan stellen.
 
9 Stay Calm! Blijf zelf rustig. Probeer haast te voorkomen. Uw huisdier voelt stress makkelijk aan en kan hierdoor zelf gestrest raken. Plan voldoende tijd.
 
10 Medicatie

Was het bezoek toch te spannend, vraag ons of angst remmende medicatie bij een volgend bezoek bij kan dragen om de stress te verminderen.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2024 Dierenartsencentrum ZODIAC - Alle rechten voorbehouden.