Deinze
 
Dierenartsencentrum ZODIAC Deinze
Oudenaardsesteenweg 175, 9800 Deinze
Tel. 09 / 380.89.45


Ik wil een afspraak voor mijn huisdier


Ik wil voeding of iets anders ophalen


Laatste Nieuws

4/06/2012 - Waarop letten als u een puppy in huis haalt?


Is de puppy schoon? 

Natuurlijk is het belangrijk dat de omgeving waar de pups verblijven netjes schoon gehouden wordt. Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak nauwelijks zindelijk. Ze zijn er immers aan gewend hun eigen nest te moeten bevuilen. Een goede fokker houdt dan ook het nest en de ruimte waarin de pups rond kunnen lopen keurig schoon.

Hoe reageren de pups op bezoek?

Pups die goed gewend zijn aan mensen horen niet angstig te reageren op bezoek. Kruipen de pups weg als u komt kijken, dan is dit een slecht teken. Gezonde, sociale en mensvriendelijke pups zullen naar u toe komen om u te begroeten en zullen nieuwsgierig naar u zijn.

Natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat het hele nest binnen een paar seconden in uw arm hangt, zelfs al is het uit enthousiasme. Er is wel wat verschil tussen pups van verschillende rassen, het ene ras is wat terughoudender, het andere juist erg enthousiast.

Natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat het hele nest binnen een paar seconden in uw arm hangt, zelfs al is het uit enthousiasme. Er is wel wat verschil tussen pups van verschillende rassen, het ene ras is wat terughoudender, het andere juist erg enthousiast.

Toch hoort een jonge pup u interessant te vinden en vriendelijk naar u te zijn. Natuurlijk is de reactie ook afhankelijk van de leeftijd van de pups.

Heel jonge pups van een week of drie zullen niet direct op u af komen, maar twee weken later zijn ze volop in hun ontdekkings- en socialisatieperiode. Een zeven of acht weken oude pup die nog bang voor u is, heeft meestal geen goede socialisatie gehad of is van nature erg angstig van aard.

 

Hoe reageren de pups op geluiden?

Een goed gesocialiseerde pup hoort niet meer te schrikken van normale huisgeluiden zoals het dichtgaan van een deur of het geluid van de telefoon. Bij onbekende geluiden mogen de pups best even schrikken, maar ze moeten wel snel weer herstellen en doorgaan met spelen, slapen of de bron van het geluid gaan onderzoeken.

Zijn de ouderdieren gecheckt op erfelijke afwijkingen en zijn daar officiële papieren van?

Bij honden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, zoals bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen (zoals heup- of elleboogdysplasie, patellaluxatie of OCD) of oogafwijkingen (zoals PRA, cataract). Elk ras heeft wel aandoeningen die relatief vaak in het ras voorkomen. Het is belangrijk dat hier bij het fokken rekening mee wordt gehouden om de aandoening terug te dringen.

Veel rasverenigingen verplichten hun leden dan ook om ouderdieren te laten testen op deze aandoeningen. Ouderdieren die een bepaalde mate van de aandoening vertonen, worden vervolgens uitgesloten van de fok. Op die manier is de kans veel kleiner dat uw pup zo’n erfelijke aandoening zal krijgen. Daarom is het belangrijk om u vooraf te verdiepen in de afwijkingen die voorkomen bij het ras van uw keuze, en om te vragen of de ouders getest zijn en wat de uitslag daarvan was.

De fokker moet u de officiële papieren van deze uitslag kunnen laten zien. Twijfelt u aan de echtheid van de papieren die de fokker u laat zien, dan kunt u de rasvereniging om de uitslagen vragen. Eventueel kunt u bij de dierenarts of de rasvereniging om uitleg vragen over de uitslagen.

Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?

 

  Een goede fokker wil dat zijn pups bij een geschikte nieuwe eigenaar komen. Hij zal u dus dingen vragen over uw situatie en u niet alleen de leuke maar ook de minder leuke kanten van het ras vertellen. Hij wil immers dat u een goede keuze kunt maken en dat de pup en u een goede combinatie vormen.

Ook is een goede fokker begaan met het welzijn van de pups en zal hij zijn best doen om de overgang naar een ander thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u informatie krijgt over hoe u de eerste tijd met de pup moet omgaan, waar u op moet letten, vaak krijgt u voer mee en een doek of speeltje dat ruikt naar het nest. Het is ook fijn als u, ook na de koop, mag bellen als u vragen heeft.

Krijgt u de indruk dat de fokker alleen geïnteresseerd is in het sluiten van de deal, is hij niet geïnteresseerd in waar de pup terecht zal komen en krijgt u weinig informatie mee, dan kunt u hier beter geen pup kopen.

Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek?

Koop geen pup op plaatsen waar meerdere mensen zich tegelijk staan te verdringen om de pups om er eentje uit te kiezen. U voelt zich misschien gehaast om er een te kiezen, bang dat ze ‘op’ zullen zijn, en u kunt niet met uw vragen terecht. U mag van de fokker verwachten dat hij rustig de tijd neemt om u de pups te laten zien, uw vragen beantwoordt en iets over de afzonderlijke pups kan vertellen.
 

 

 

 

 

 

 


‹‹TerugkerenLaatste NieuwsVolg ons

 
 
Disclaimer | FAQ | Sitemap | Contact
Copyright 2023 dierenartsencentrum ZODIAC.
Alle Rechten Voorbehouden - Webontwikkeling Siteffect