Dierenartsencentrum ZODIAC Deinze | ||
Oudenaardsesteenweg 175, 9800 Deinze | ||
Tel. 09 / 380.89.45 |
Is de puppy schoon? Natuurlijk is het belangrijk dat de omgeving waar de pups verblijven netjes schoon gehouden wordt. Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak nauwelijks zindelijk. Ze zijn er immers aan gewend hun eigen nest te moeten bevuilen. Een goede fokker houdt dan ook het nest en de ruimte waarin de pups rond kunnen lopen keurig schoon.
Hoe reageren de pups op geluiden? Een goed gesocialiseerde pup hoort niet meer te schrikken van normale huisgeluiden zoals het dichtgaan van een deur of het geluid van de telefoon. Bij onbekende geluiden mogen de pups best even schrikken, maar ze moeten wel snel weer herstellen en doorgaan met spelen, slapen of de bron van het geluid gaan onderzoeken. Zijn de ouderdieren gecheckt op erfelijke afwijkingen en zijn daar officiële papieren van? Bij honden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, zoals bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen (zoals heup- of elleboogdysplasie, patellaluxatie of OCD) of oogafwijkingen (zoals PRA, cataract). Elk ras heeft wel aandoeningen die relatief vaak in het ras voorkomen. Het is belangrijk dat hier bij het fokken rekening mee wordt gehouden om de aandoening terug te dringen. Veel rasverenigingen verplichten hun leden dan ook om ouderdieren te laten testen op deze aandoeningen. Ouderdieren die een bepaalde mate van de aandoening vertonen, worden vervolgens uitgesloten van de fok. Op die manier is de kans veel kleiner dat uw pup zo’n erfelijke aandoening zal krijgen. Daarom is het belangrijk om u vooraf te verdiepen in de afwijkingen die voorkomen bij het ras van uw keuze, en om te vragen of de ouders getest zijn en wat de uitslag daarvan was. De fokker moet u de officiële papieren van deze uitslag kunnen laten zien. Twijfelt u aan de echtheid van de papieren die de fokker u laat zien, dan kunt u de rasvereniging om de uitslagen vragen. Eventueel kunt u bij de dierenarts of de rasvereniging om uitleg vragen over de uitslagen. Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?
Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek? Koop geen pup op plaatsen waar meerdere mensen zich tegelijk staan te verdringen om de pups om er eentje uit te kiezen. U voelt zich misschien gehaast om er een te kiezen, bang dat ze ‘op’ zullen zijn, en u kunt niet met uw vragen terecht. U mag van de fokker verwachten dat hij rustig de tijd neemt om u de pups te laten zien, uw vragen beantwoordt en iets over de afzonderlijke pups kan vertellen.
|